Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ öngören yasa teklifi komisyondan geçti

Posted by

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda, sokak hayvanlarına ilişkin 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri üçüncü gününde sona erdi. Toplamda 42 saat süren yasa teklifi görüşmeleri 3 gün boyunca toplamda 42 saat sürdü. Kabul edilen teklif, onaylanması için TBMM Genel Kurulu’na gelecek.

Sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda üçüncü gününde sona erdi. Komisyon Başkanı AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, “etkili ve verimli çalışma” gerekçesiyle komisyonda milletvekillerinin konuşmalarına süre ve sayı sınırlaması getirdi. Kirişçi’nin verdiği önergeyle komisyon üyesi milletvekillerinin konuşmaları dört dakikayla, komisyon üyesi olmayanların üç dakikayla, söz verilecek komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin sayısı ise 2’yle sınırlandırıldı.

Komisyon, planlandığı gibi 12.00’de başlamadı, AKP Grubu’nun önergeleri hazırladıkları gerekçesiyle komisyona 40 dakika geç başlandı. Komisyondaki teklif görüşmeleri ilk iki gün toplamda 32 saat sürdü.

Teklifin son maddesi oylanmadan önce komisyonda tartışma çıktı. Görüşmelere on dakika ara verildi. Muhalefet, AKP vekillerine “İnsanlık sınavından kaldınız, kaçıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Dün gerçekleşen komisyonda Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öneren yasa teklifinin, sağlıklı hayvanlara ‘ötanazi’ öngören ve kamuoyunda en çok tartışma yaratan 5. Maddesi, AKP’nin önergesiyle verilen değişiklikle kabul edilmişti. Teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarılmış ancak Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre ötanazi yapılmasının yolu açık tutulmuştu. 5’inci madde AKP milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesiyle şu şekilde düzenlendi:

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir