Gümrük Muhafaza’dan 2023’te sigara ve tütün kaçakçılığına büyük darbe

Posted by

AA

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Gümrük Muhafaza ekipleri, her türlü kaçakçılığın önüne geçmek için son teknoloji ile geliştirilen sistemleri kullanmayı sürdürüyor.

Bu kapsamda gümrük kapılarında kaçakçılık riski bulunan eşya, yolcu ve taşıtların önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Milli Tarama Sistemleri, yerli ve milli yarı-sabit x-ray tarama sistemleri, Muhafız gibi programlar, bandrol tespit cihazları ve dedektör tütün köpekleri kullanılıyor.

Tütün kaçakçılığıyla etkin mücadele, vergi kaybının, haksız rekabetin ve tütün tüketimindeki artışın önüne geçmek için de önem taşıyor.

Sigara ve tütünün en çok ele geçirildiği il İstanbul oldu

Ticaret Bakanlığı’na göre, gümrük muhafaza birimlerince, tütün ve tütün mamulü kaçakçılığına ilişkin yapılan risk analizi çalışmaları ve alınan ihbarlar kapsamında rutin ve müştereken denetimler gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda ekiplerce yapılan operasyonlarda geçen yıl 46,2 milyon lira değerinde 1.144 ton sigara, 49 milyon lira tutarında 515 ton tütün ele geçirildi.

Bu yılın ilk 4 ayında yapılan yakalamalar

Bu yılın ilk 4 ayında da ekipler, 27 milyon lira değerinde 517 ton sigara ile 40,7 milyon lira tutarında 59 ton tütüne el koydu.

En fazla kaçak ürün Edirne ve İstanbul’da ele geçirildi

Söz konusu ürünlerin en çok ele geçirildiği iller geçen yıl Edirne ve İstanbul olurken, bu yılın ocak-nisan döneminde de Mersin ve İstanbul öne çıktı.

Adli yaptırımlar var

Sigara kaçakçılığı için “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu” kapsamında adli yaptırımlar uygulanıyor.

3 yıldan 6 yıla kadar hapis

Kanunla, yasa dışı bandrol imali, uygun şekilde temin edilen bandrollerin yasa dışı kullanımı, bandrolsüz veya taklit bandrol barındıran tütün ve tütün mamulünün ticari amaçla üretimi, satışı, bulundurulması ve nakli fiilleri için 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası öngörülüyor.

Ele geçirilen kaçak papağanlar ilgili birimlere teslim ediliyor

Öte yandan, World Parrot Trust adlı uluslararası yardım kuruluşu tarafından her yıl 31 Mayıs’ta “Dünya Papağanlar Günü” de kutlanıyor.

Gümrük Muhafaza birimlerince, “Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmesi” kapsamında tespit edilen kaçak papağanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerine, belediyelere, hayvanat ve botanik bahçelerine teslim ediliyor.

Bu kapsamda ekipler, 2020 yılında 14 bin 160 lira değerinde 4, geçen yıl ise 668 bin 203 lira tutarında 66 papağana el koydu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir